Korzika

Kalliste -a szépség szigete

Ételek-italok

  • gesztenyesör (1)

Tengerpartok, őrtornyok

Városok

Keresés

Állandó oldalak

  • Pillanatok....

Friss topikok

Címkék

Bonifacio (1) immortelle (1) Korzika (1) Pietra (1) Porto (1) Címkefelhő

Blogajánló

Jackie, a jófiú Hejjj, végrevalahára ismételten visszatért közénk a Távol-Kelet királya, a baleseti sebészet állandó bentlakója, a tökéletes bunyós akciófilmek atyja és nem utolsósorban, de legfőképpen Alonzo Mosely szjúperfantasztikusanelképesztőenhipermegaszerűenelsőosztályúanhátbaveregetőslegeslegnagyobb… alonzomosely.blog.hu
blog.hu

Archívum

  • 2012 november (1)
  • 2012 október (1)
  • 2012 július (1)
  • Tovább...

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML

Egyéb

Gesztenyesör

2012.07.07. 13:59 | Colomba | Szólj hozzá!

Korzika_gesztenye1.jpg

A sziget sajátossága, kevés megművelhető területtel rendelkezik, hisz felszínének túlnyomó többségét hegyek alkotják. Azonban az éghajlati viszonyok kedvezőek a szelídgesztenye termesztéséhez, ezért  A legkülönbözőbb formában találkozhatunk a nálunk is kedvelt terméssel. A Franciaországra jellemző palacsinták (crepe) töltelékeként a gesztenyelekvárral. A többféle márka közül nekem a Vincensini gazdaságából származó rumos változat ízlik a legjobban.

Korzika_gesztenye3.JPG

Korzika_gesztenye4.JPG

A gesztenyék másik feléből liszt készül, ami a helyi édességek egy részének alapját képezi, de egy-egy vaddisznós fogáshoz egyszerűen csak tésztaként kínálják.

Korzika_gesztenye6.JPG

Korzika_gesztenye5.JPG

Az egyedülálló felhasználása, amikor sört készítenek belőle. Csak a szigeten forgalmazott folyékony kenyér fajtáiról, történetéről itt olvashattok:

Korzika_gesztenye2.jpg
"Egy régi korzikai mondás szerint minden korzikait születésétől haláláig egész életén át a gesztenyefa ringatja. Korzikán a szelídgesztenye gabonának számít, magas az erjesztő képessége, nagyszerű a habtartóssága és arany színekben játszik a belőle készült ital. Háromféle korzikai sört lehet kapni a szigeten és mind a három nőnemű." (Forgó söröző)

Sajnos bizonyos böngészők tiltják a Forgó söröző linkjét. Ezért a teljes cikket bemásolom ide.

"A Pietra az üzem első gyártmánya. Szép ámbra-mélyborostyánkő színű, 6%-os alkoholtartalmú, maláta- és gesztenyeliszt keverékéből főzve. A gesztenyelisztet a Castagnicca vidékről szállítják az 1000 méter magas hegyekből, a gesztenyeerdőkből. A gesztenyét kézi szüretelés, kézi válogatás után csak szamárháton lehet a hegyekből lehozni.

A Pietra sikerén felbuzdulva az üzem kifejlesztette annak kis lánytestvérét, egy szép szőkét, amit Serenának kereszteltek el. A 4,8%-os alkoholtartalmú Serena könnyebb, világosabb, a fénye olyan, mint a korzikai napsütés és remekül oltja a szomjat. Alacsony fokon erjesztett sör, melynek gyártása során hasznosítják a kisipari sörfőzés összes eredményét. Habja könnyű és légies, íze finoman kesernyés

A Colomba a család utolsó szülötte. Ez a korzikai maquis (bozót) füveivel ízesített fehér sör. Szűretlen, ezért a sörélesztőtől természetesen zavaros színű, de alapvetően a maquis ízétől jellegzetes. Egész Korzika aromája benne van az üvegben, bokrétát nyújtva ezzel szagló- és ízlelőszerveinknek. A maquis ugyanis Korzika lelke. Szamócabokor, mirtusz, szalmavirág, boróka és még sok más, de elég ahhoz, hogy csukott szemmel is ráismerjünk Korzikára. Finom és okos keverék készül ezekből a csodálatos füvekből, az aromát egy “teáskannában” készítik, s ez kerül az erjesztőkádakba."

Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0

Ajánlott bejegyzések:

  • Korzika, ahogy én szeretem... Korzika, ahogy én szeretem...
  • Pillanatok... Pillanatok...

A bejegyzés trackback címe:

https://korzika.blog.hu/api/trackback/id/tr814656346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Dashboard